Značaj praksi tokom studiranja je upravo ono što će napraviti razliku između studenata. Tačnije, razlika će nastati u karijerama koje će nakon studija moći da izgrade. Prakse tokom studiranja se pokazuju kao značajne iz nebrojeno mnogo razloga. Tržište rada je izuzetno konkurentno i oni koji tokom studija nemaju nekakvu praksu,postaju svesni značaja praksi vrlo brzo nakon završenih studija.

Da, talenat, veštine i znanje su bitni ali iskustvo je ono iz čega svi mi najviše učimo i sazrevamo i ‘rastemo’ profesionalno i lično. Upravo ovo je razlog za rast aplikativnog učenja i mogućnosti praksi koji postaju ključni deo iskustva tokom trajanja osnovnih akademskih studija. Prema zvaničnom rečniku praksa je definisana kao ‘bilo koji zvanični program koji pruža praktično iskustvo za početnike u zanimanju ili profesiji.’

Najznačajniji element prakse tokom studija jeste integrisanje znanja i teorije u učionici sa praktičnom primenom i razvijenim veštinama u profesionalnom okruženju. Praksa tokom studija donosi velike prednosti za studente i tokom studija, a posebno nakon studija i diplomiranja. Razlika između studenata koji su imali prilike da imaju praksu i onih koji nisu je vrlo primetna. Studenti koji su imali prilike da rade se pokazuju kao samosvesniji, spremniji i vrlo fokusirani u svojim ciljevima i razumevanju svojih karijernih puteva.

Prednosti dobre prakse su nebrojene, a mi ćemo navesti samo nekoliko koje daju jasnu sliku da je praksa upravo investicija u budućnost:

1.Profesionalizam

Praksa može studentima pružiti “soft” veštine potrebne na radnom mestu a posebno na liderskim pozicijama. U izveštaju Linkedin poslovne mreže (2018), 57% ljudi je ocenilo da su takve veštine (soft skills)  važnije od tehničkih veština. Veštine, kao što su komunikacija, liderstvo, rešavanje problema i timski rad se uče na praksi i ko ih savlada ranije u životu biće u velikoj prednosti u odnosu na svoje vršnjake. Enjoy a norsk automater.

2. Iskustvo u industriji koja vas zanima

Pridruživanje kompaniji kao pripravnik vam pruža priliku da radite u profesionalnom okruženju. Kao neko ko je na praksi, niste samo tamo da biste popili kafu ili potrošili vreme, već ste stigli do stvarnog radnog iskustva. Praksa će vas naučiti više o karijeri za kojom tragate. Razmislite o ovome – praksa je način da ‘testirate vožnju’ pre nego što kupite kola.

3. Networking

Praksa često daje priliku da prisustvuje sastancima i događajima i da interakcijom sa profesionalcima dobijate nove veze i naučite kako da komunicirate u profesionalnom okruženju. Veliki deo razumevanja posla kojim ćete se baviti zahteva da uđete u tokove , prvenstveno, načina komuniciranja sa ljudima iz industrije. Sam ‘networking’ vam može pomoći da dođete do referenci i da pronađete nove mogućnosti za razvijanje. Ukoliko imate sreće tokom prakse možete upoznati i svog profesionalnog mentora.

4. Kreiranje CV-a

Kao student razmišljate o zaposlenju nakon studija, logično. Očekujete da ćete imati kontinuitet nakon studija i da ćete odmah uskočiti u cipele osboe koja gradi svoju karijeru u nekoj od poznatih kompanija. To često nije slučaj, jer poslodavac ne želi da vas zaposli ukoliko nemate iskustva. Ali kako da imate iskustvo kada ste do juče bili student? I tako se nađete u začaranom krugu koji svakog pojedinca može obeshrabriti. Iz tog razloga je važno da birate fakultet koji vam omogućava praksu u relevantnim kompanijama, kako vaš cv ne bi bio prazan nakon studiranja

Praksa je odličan alat, kako za poslodavce tako i za studente. Univerziteti Glion i Les Roches su upravo to prepoznali i zato je akademski program ovih Univerziteta formiran tako da čak 2 od 7 semestara su u znaku prakse, i to plaćene. I ne samo to, kompanije koje zapošljavaju studente su svetski poznate kompanije koje dva puta godišnje dolaze na kampus na poseban događaj poznat kao ‘Recruitment day’ . “Recruitment day” je zapravo mali sajam zapošljavanja za studente. Kompanije koje dolaze na ovaj neverovatan  događaj su iz različitih industrija tako će se na spisku kompanija naći ‘Louis Vuitton’, ‘Merriott hotel’, ‘Bloomberg’, ‘4Seasons’, ‘Ritz Carlton’, ‘Hublot’, ‘Bvlgari’, ‘HBSC’ i mnogi drugi.

Kako izgleda ‘Recruitment Day’ na Glion Univerzitetu pogledajte u video ispod

 

Leave a Reply